31mei

Smaakworkshop ‘Zuid Frankrijk’ met wijnkoperij Yves Boode

Negen deelnemers waarvan één vrouw, de jongste achttien, de oudste -laten we zeggen- voorbij de vijftig, vier gangen en acht verschillende wijnen uit Zuid-Frankrijk. Tot zover de statistieken van de smaakworkshop georganiseerd door Wijnkoperij Yves Boode met EdsKitchen. De opzet: bij elke gang proef je twee wijnen, eerst zonder erbij te eten, daarna proef je de wijnen bij het gerecht nog eens.

Wat doet een gerecht met de smaak van wijn?
Als het goed is versterken ze elkaar of in ieder geval is de wijn een goede begeleiding van het gerecht. Een vettig gerecht vraagt bijvoorbeeld om een vettige wijn. Hoe meer verschillende smaken en structuren in een gerecht, hoe lastiger het wordt om een wijn te vinden die bij alles aansluit. Een hele uitdaging!

Zo zag onze uitdaging er uit:
Fougasse met tomaat en een bouillon van gerookte knoflook

    Château La Canorgue Blanc, AOC Côtes du Luberon, 2006, 14% alc., biologische wijn van Ugni Blanc en Grenache Blanc.
    Château de Gaure Blanc AOC Limoux, Languedoc. 2008. 75% Chardonnay en 25% Chenin Blanc en Mauzac. 13,5% alc, biologische wijn.

Rillette van gerookte forel, rucola met een sherryazijn-vinaigretteVoor_smaakworkshop

    Carte Noire AOC Côtes de Provence, Rosé, 2008, 13%, 120 ha, 90% Grenache, 10% Cinsault.
    Domaine Sorin AOC Bandol, Rosé, 2007, 12,5%, 60% Mourvedre, 30% Grenache, 10% Cinsault.

Eendenborst met sinaasappel en een aardappelpuree met gepofte knoflookHoofd_smaakworkshop

    Abbaye Sylva Plana Les Novices, AOC Faugeres, 2008, 14%, groot deel Cinsault met Grenache en Carignan van jonge stokken.
    La Rabassière Vin de Pays Duche D'Uzes, 2006, 13,5% alc, 75% Syrah en 25% Grenache, kruidig, lichte houttoon, rijp fruit, kruidig en krachtig door de Syrah.

Warme peer in een citroen-suikerstroop met walnotencreme en chips van peerNa_Smaakworkshop

    Pacherenc du Vic Bilh, Saint Albert, Plaimont, 2005, Arufiac, Petit Corbu, Petit Manseng en Gros Manseng, 13% alc.
    Camin Larredya, Costat Darrèr (wijngaard), AOC Jurancon, 2005, 13,5% alc, Moelleux, 2/3e Gros Manseng en 1/3e Petit Manseng.

En het bleek nog best lastig! Zo was de bouillon te krachtig voor beide witte wijnen en de rucola bleek de bepalende factor te zijn voor de rosé’s. La Rabassière was door z’n kracht de mooiste bij de eend en tot slot hadden beide dessertwijnen moeite met de walnoot maar de Camin Larredya haalde wel heel goed de citrussmaak naar boven.

Als ik nu naar buiten kijk en terugdenk aan al die smaken van gisteren, snap ik ineens veel beter waarom men overwintert in het zuiden van Frankrijk. Van de Provence, via de vallee du Rhone en de Languedoc naar Roussillon. Lijkt me geweldig, iets met zeezicht graag...

Deel dit!

Reacties (5883)