Rode kool met balsamico, sukade en aardappel

  • Bereidingstijd: 4 uur
  • Aantal personen: 2
  • Moeilijkheidsgraad : gemiddeld
  • maandag, 27 januari 2014
Rode kool met balsamico, sukade en aardappel

1/2 rode kool
1 appel (goudreinet)
2 el balsamicoazijn
1 tl rietsuiker
250 gr vastkokende kleine aardappels
2 stukjes sukade (Irish Angus)
boter
2 sjalotten, fijngesnipperd
4 takjes tijm
handje salieblaadjes
2 blaadjes laurier
5 kruidnagels
1 glas rode wijn
300 ml (runder)bouillon
vioolblaadjes
takjes landcress
olijfolie
peper en zout

Bereiden

Laat een braadpan met zware bodem op temperatuur komen op middelhoog vuur. Doe er een scheut olijfolie en een klont boter in. Braad de stukken sukade aan beide zijden goed bruin aan in ongeveer tien minuten. Neem ze uit de pan, draai het vuur laag en voeg de sjalot, de tijm, de laurier, de kruidnagels en de salie toe. Houd een paar kleine blaadjes salie achter. Roer om, laat de sjalot glazig worden en blus dan met de wijn. Roer goed alle aanbaksels los en voeg ook de bouillon toe.
Doe de sukade terug in de pan als alles kookt en zet het geheel dan op het kleinste pitje met het deksel op de pan. Laat drie uur zachtjes sudderen en keer af en toe het vlees.
Haal de sukade uit de pan en zeef het kookvocht. Doe de sukade en het gezeefde kookvocht weer terug en laat nog een uurtje stoven.
Snijd de kool in parten en verwijder de kern. Snijd in dunne repen. Smelt een klont boter in een pan en voeg de kool toe. Schep om en doe er de balsamicoazijn en een half glas water bij. Draai het vuur laag en laat veertig minuten stoven. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in plakjes. Voeg de appel en de suiker toe aan de kool en laat nog twintig minuten meestoven. Maak op smaak met zout en peper.
Schil de aardappels en kook ze in gezouten water in ongeveer twintig minuten gaar. Giet ze af en laat uitdampen. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Leg een stuk sukade in een ring op een bord. Schep er wat kool op en druk iets aan. Schik er aardappels op en maak af met landcress, vioolblaadjes en salie.

Reacties (853)

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast