Sushi en tonijn

  • Bereidingstijd: 120 minuten
  • donderdag, 27 januari 2011
Sushi en tonijn

Bereiden

Was de rijst in een kom en blijf het water verversen tot het zo goed als helder is, dit duurt ongeveer vijftien minuten. Giet het dan af en laat minimaal een uur in een zeef uitlekken.
Doe de rijst in een pan en giet er 460 ml water bij. Voeg ook de kombu toe en breng aan de kook. Verwijder de kombu als het water kookt, draai het vuur laag en laat met het deksel op de pan gaar koken in tien minuten (of minder als het water is opgenomen door de rijst). Draai het vuur dan uit en laat nog tien minuten staan.
Meng in de tussentijd de rijstazijn met de suiker en het zout.
Doe de rijst over in een vlakke schaal en sprenkel er het azijnmengsel over. Meng het voorzichtig met een houten spatel terwijl je, bijvoorbeeld met het deksel van de pan, de rijst koel wappert.
Snijd van een kwart van de tonijn repen van een cm in het vierkant. Was de komkommer, snijd deze in de lengte doormidden en bewaar de helft. Snijd de rest in lange repen van ongeveer een cm in het vierkant waarbij je de zaden verwijderd.
Snijd de norivellen overdwars doormidden. Leg een half norivel op een sushimatje en verdeel er een dunne laag rijst over (maak je vingertoppen nat in een mengsel van half azijn, half water om plakken te voorkomen). Laat aan het eind een streep van een cm over waar je geen rijst op doet: hiermee rol je straks de rol dicht.
Verdeel een dunne streep wasabi dwars over de rijst en leg er een reep komkommer op. Rol het geheel nu op zodat de rijst met komkommer binnen in de nori zit. Rol door over de vrij gelaten cm nori en laat rusten. Maak er nog twee op deze manier en maak dan de variatie met verse tonijn.
Snijd de rollen doormidden en daarna in drie stukken.
Snijd de overgebleven tonijn in stukken van drie cm. Druppel er wat sesamolie over en bak ze heel kort in een droge pan. Rol ze dan door de sesamzaadjes en doe er zout en peper naar smaak over.
Verdeel de sushi en tonijn over een bord en geef er wat sojasaus en wasabi bij.

Reacties (16)

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast